Loading...

Internetin keskustelupalstoilla käydään joskus kiivastakin keskustelua maalämmön sähkönkulutuksesta. Kannattaako maalämpöjärjestelmän sähkönkulutuksesta olla huolissaan?

Mihin maalämpöjärjestelmässä tarvitaan sähköä?

Maalämpöjärjestelmä tarvitsee sähköä kiertovesipumpun ja kompressorin pyörittämiseen sekä automatiikkaan. Kompressori on järjestelmässä oleva sähköinen moottori, joka nostaa järjestelmässä kiertävän kylmäaineen korkeaan paineeseen ja lämpötilaan. Tällä tavalla järjestelmä tuottaa lämpöenergiaa kohteen ja käyttöveden lämmitykseen.

Sähkön käyttösuhde on 1:3

Nykypäivän lämpöpumppujen sähkönkäyttösuhde, eli lämpöpumpun hyötysuhde, on yleensä 1:3 tai 1:4. Tämä tarkoittaa sitä, että lämpöpumppu käyttää yhden kilowatin lämmitykseen, jolla se tuottaa kolme tai neljä kilowattia lämpöenergiaa talon lämmitykseen. Hyötysuhde on siis varsin tehokas. Kuten tiedetään, öljylämmitys ei kuluta juuri lainkaan sähköä. Öljyllä tuotetun lämpöenergian kustannukset ovat siitä huolimatta noin 3000–4000 euroa vuodessa. Jos siis olet vaihtamassa öljylämmityksestä maalämpöön, varaudu siihen, että sähkönkulutus luonnollisesti kasvaa. Vastaavasti voit varautua siihenkin, että lämmityksen kokonaiskustannukset pienenevät noin kolmannekseen.

Vuosikulutus pysyy samana talvesta huolimatta

Sekin on ihan totta, että kovimmilla pakkasilla maalämpöjärjestelmä joutuu käyttämään sähköä hieman enemmän. Riippuen lämpöpumpun mitoituksesta, pumppu voi joutua käyttämään laitteen sisällä olevaa sähkövastusta apuna. Tämä toiminto pitää huolen siitä, että talo pysyy lämpimänä vaikka mittari olisi kymmeniä asteita miinuksen puolella. Se kannattaa kuitenkin muistaa, että maalämpöjärjestelmä käyttää talvella hieman enemmän ja kesällä hieman vähemmän sähköä. Vuotuinen energiankulutus on kuitenkin entiseen verrattuna pieni.

Pyydä maalämmön toimittajalta arvio sähkönkulutuksesta

Jos maalämmön sähkönkulutus arveluttaa, pyydä maalämpötoimittajaa tekemään alustava laskelma kohteellesi. Arvio tehdään yleensä kunkin maalämpöpumpun laitetoimittajan ohjelmalla, jossa huomioidaan lämmitettävän kohteen nykyinen energian kulutus. Ohjelma antaa ehdotuksen myös siitä, millainen lämpöpumppu on kannattavin sekä minkä syvyinen lämpökaivo sille tarvitaan. Tähän laskelmaan voidaan lisätä vielä investointikustannuksetkin, jonka jälkeen saadaan alustava arvio kannattavuudelle ja takaisinmaksuajalle. Takaisinmaksuaika voi tietysti muuttua, jos kohteen asumisolosuhteetkin muuttuvat. Jos maalämpöjärjestelmä on mitoitettu riittämään kahden henkilön tarpeisiin ja taloon muuttaakin viisihenkinen perhe, lämpöenergian käyttötarve luonnollisesti kasvaa.

Huomioitavia asioita

Lämpöpumppu tarvitsee kolmivaihesähkön. Omakotitalon liittymä on yleensä 3 x 25 ja se pääsääntöisesti riittää. Jos kiinteistössä oleva sähköliittymä ei ole riittävän iso, sitä saatetaan joutua kasvattamaan maalämpöjärjestelmän takia. Osaava maalämpötoimittaja osaa laskea sekä asennettavan lämpölaitteiston sähköliittymän koon että tarkastaa nykyisen liittymän riittävyyden. Jos epäilet maalämpötoimittajasi tekemien ennakkolaskelmien pitävän paikkaansa, pyydä urakoitsijaltasi aiempia asiakasreferenssejä. Soita heille kysyäksesi, ovatko alustavat laskelmat pitäneet paikkaansa heidän tapauksessaan.

Paljonko maalämpö maksaa?

Tutustu maalämmön hintaesimerkkeihin ladattavan materiaalimme avulla. Materiaali on sinulle täysin maksuton.

Lataa maalämmön hintaesimerkkejä

2017-02-17T10:10:32+00:00