4 vinkkiä maalämpöpumpun valintaan

Maalämpöpumppuja on olemassa kymmeniä erilaisia. Miten osaat valita niistä itsellesi parhaimman? Tässä on sinulle neljä vinkkiä maalämpöpumpun valintaan.

Iso toimittaja on turvallinen valinta

Maalämpöpumppujen valmistajia on monen kokoisia. Isommilla valmistajilla on pienempiin nähden se etu, että heidän maalämpöpumput ovat syntyneet vankan kokemuksen ja  vuosien tuotekehityksen tuloksena. Suuren tuotantokapasiteetin johdosta maalämpöpumppu on nopeasti asiakkaan saatavilla ja tarvittaessa varaosiakin löytyy vielä vuosien päästä. Isommilla valmistajilla on myös enemmän resursseja panostaa maalämpöpumppujen asentajien koulutukseen ja tekniseen tukeen, mikä näkyy asiakkaille toimivina ja huolettomina lämmitysjärjestelminä.

Tarkista maalämpöpumpun takuu

Vaikka maalämpö onkin käytännössä huoltovapaa lämmitysmuoto, pidä huoli siitä, että saat maalämpöpumpullesi vähintään komen vuoden tehdastakuun. Hyvä maalämpöpumppu on hiljainen ja käyttäjäystävällinen. Sopivan lämpötilan säätämisen tulee olla käyttäjälle helposti omaksuttavissa. Parhaimmillaan äänitaso on jopa niin hiljainen, ettei lämpöpumpun olemassaoloa edes muista. Hiljainen äänitaso ja tyylikäs design ovat ehdottomia kriteereitä esimerkiksi silloin, jos lämpöpumppu asennetaan kodin sisätiloihin.

Maalämpöpumppu varaajalla vai ilman

Maalämpöpumppuja on käyttöveden tuotantoperiaatteeltaan kahdenlaisia; sellaisia, joissa lämpimän käyttöveden varaaja on valmiiksi pumppuun integroitu ja sellaisia, joissa ei ole sisäistä käyttövesivaraajaa. Näiden välillä määräävä tekijä on käyttöveden kulutus. Jos taloudessa asuu 4-6 henkinen perhe, lämpöpumpuksi riittää sellainen laite, jossa käyttövesivaraaja on integroitu. Tällainen varaaja on yleensä tilavuudeltaan noin 180 litraa. Jos asujia on enemmän tai käyttöveden kulutus muuten kovempaa, kannattaa valita sellainen pumppu, jossa ei ole sisäistä varaajaa, vaan lämpöpumpun yhteyteen asennetaan erillinen, riittävän suuri käyttövesivaraaja.

Maalämpöpumpun taloudellisuus

Maalämpöpumppu on lähtökohtaisesti laite, joka tuottaa lämmitysenergiaa erittäin taloudellisesti. Maalämpöpumppujen hyötysuhteet ovat kuitenkin hieman erilaisia niiden toimintatavasta riippuen. Siitä syystä kannattaa maalämpöpumppua valitessa kiinnittää huomiota laitteen antamiin energiansäästöihin. Maalämpöpumpun toimittajalta kannattaa aina tarjouksen yhteydessä pyytää laskemat, joissa ilmenee lämpöpumpun taloudellisuus. Oikealla maalämpöpumpun valinnalla päästään parhaisiin säästöihin ja osallistutaan hyvillä mielin ilmastotalkoisiin!

Katso myös