Mitä maalämpö on?

Maalämpö on uusiutuvaa auringosta lähtöisin olevaa energiaa, joka varastoituu maan pintakuoreen, kallioon ja vesistöihin. Maalämpö on varma ja tasainen lämmönlähde ympäri vuoden. Maalämpö omakotitaloon on mainio valinta sekä uudis- että saneerauskohteisiin.

Toimiiko maalämpö oikeasti? Ja miten se toimii?

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomessa asennettiin noin 100 000 maalämpöpumppua. Kokemusta on kertynyt ja  voimmekin todeta maalämmön toimivan lähes joka tilanteessa, jossa asennus, mitoitus ja laitevalinnat ovat tehty oikein. Maalämpöjärjestelmä ottaa maaperässä olevan aurinkoenergian talteen ja hyödyntää sen talon lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen.

Kenelle maalämpö sopii?

Maalämpö sopii lähes kaikkiin omakotitaloihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Jos kohteessa on esim. suora sähkölämmitys (sähköpatterit), ne voidaan vaihtaa vesikiertoisiksi ja tällöin maalämpö sopii hyvin myös sellaiseen kohteeseen.

Maalämpö sopii hyvin seuraaviin kohteisiin:

  • Uusiin omakotitaloihin, joissa on lattialämmitys
  • Vanhoihin omakotitaloihin, joissa on patterilämmitys (öljy, sähkö, puu tms.)
  • Rivi- ja kerrostaloihin
  • Halleihin ja erilaisiin kiinteistöihin

Mitä maalämpö omakotitaloon siirtyminen maksaa ja mikä on sen takaisinmaksuaika?

Riippuen kohteen koosta ja energiankulutuksesta, maalämpöjärjestelmän hinta omakotitaloon asennettuna on pääsääntöisesti 15 – 25 tuhatta euroa. Maalämmön takaisinmaksuaika omakotitalossa on noin 6 – 10 vuotta. Takaisinmaksuaika lyhenee vielä merkittävästi jos laskelmissa huomioidaan kotitalousvähennys ja energia-avustukset.

Kuinka paljon maalämpö vaatii huoltoa ja ylläpitoa?

Käyttöönoton jälkeisen huollon jälkeen maalämpö on huoltovapaa energianlähde.

Voiko maalämmön asentaa vanhaan omakotitaloon?

Voi. Maalämpö asennetaan nykyisen lämmönlähteen tilalle, esim korvaamaan vanhan öljykattilan.

Mitä lupia tarvitsen maalämpöön siirtymiseen?

Lämpökaivon poraus vaatii toimenpideluvan, joka täytyy hakea paikallisen kunnan rakennusvalvonnasta.

Kauanko maalämmön asennus omakotitaloon kestää?

Maalämmön asennus kestää noin 2-3 päivää töiden aloituksesta.

Mitä meillä talossa tapahtuu, kun maalämpö asennetaan?

Talossa sisällä tehdään vanhan lämmitysjärjestelmän (esim. öljylämmityslaitteisto) purku ja uusien maalämpölaitteiden asennus. Lämmitysjärjestelmän uusimisen aikana lämmitys ja lämmin käyttövesi ovat poikki pääsääntöisesti yhden työpäivän.

Mitä meillä pihassa tapahtuu, kun maalämpö asennetaan?

Lämpökaivo porataan talon piha-alueelle. Poraus kestää yleensä yhden päivän per lämpökaivo. Porauksesta syntyy ääntä, joka saattaa kuulua taloon sisälle. Maalämpöön siirtyminen ei vaadi mittavia kaivantoja ja pihat pysyvät siistinä.

Haluatko tietää lisää?

Jätä meille maksuton tarjouspyyntö. Edustajamme ovat sinuun yhteydessä parin arkipäivän sisällä. Muistathan, että tarjouspyyntö on täysin ilmainen ja sen jättäminen ei sido sinua mihinkään!