Tällä sivulla esittelemme, millaisten eri vaiheiden kautta maalämpöasennus etenee omakotitaloissa ja taloyhtiöissä. Lataa materiaali täydellisenä sivun alalaidasta ja hyödynnä sitä valmiina tehtävälistana, jonka mukaan voit edetä lämpöremontin suunnittelussa ja toteutuksessa.

Maalämpö -tarjoajien kartoitus ja tarjousten hankkiminen

Helpoin tapa kartoittaa eri palveluntarjoajia on hankkimalla tietoa internetistä. Käy eri palveluntarjoajien kotisivuilla ja tutustu heidän palvelutarjontaansa sekä asiakasreferensseihin. Kysy myös kokemuksia ja suosituksia omilta tuttaviltasi. Kun olet saanut kartoitettua lähialueesi palveluntarjoajat, pyydä tarjoukset mielestäsi luotettavimmilta ja osaavimmilta toimijoilta.

Maalämpöurakoitsijoiden kartoituskäynti

Pyydä tarjouspyyntöösi vastanneet urakoitsijat tulemaan kotiisi tai taloyhtiöösi tarkemmalle kartoituskäynnille. Kartoituskäynnin tavoitteena on se, että urakoitsijat pääsevät tutustumaan vanhaan lämmitysjärjestelmääsi, jotta he pystyvät tekemään lopullisen arvion tulevalle maalämmön lämmitystarpeelle ja sen kustannuksille. Kartoituskäynnillä urakoitsijan on hyvä katsoa myös kohteen ikkunat ja ovet ja sen, onko niissä jotain lämpöremonttia haittaavia tai estäviä tekijöitä.

Maalämpöasennus -tarjousten vertailu

Asiantunteva maalämpötoimittaja laskee tarjouksen aina sekä tarjouspyynnön että kartoituskäynnin pohjalta. Tarjouksista valitaan luonnollisesti se, mikä parhaiten vastaa omiin tarpeisiin.

Maalämpötoimittajan valinta ja lupa-asiat

Sopivimman toimittajan valinnan jälkeen alkaa maalämpöremontin lupa-asioiden järjestäminen. Jos maalämpötoimittaja ei huolehdi lupa-asioista sinun puolestasi, tulee sinun hakea toimenpidelupaa paikallisesta rakennusvalvonnasta. Lupien ehdot vaihtelevat hieman kuntakohtaisesti ja luvan saanti kestää kunnasta riippuen yleensä 1-4 viikkoa.

Maalämpöremontin aikatauluttaminen ja aloittaminen

Maalämpöremontin lopullinen aikataulu selviää aina lupien saamisen myötä. Esimerkiksi poraustöiden aikatauluttaminen on mahdollista vasta sen jälkeen, kun porausluvat on saatu. Poraustöiden aikataulu puolestaan määrittää sen, milloin vanha järjestelmä pystytään purkamaan ja vastaavasti, milloin uusi järjestelmä asennetaan.

Maalämpöremontin poraukset ja laiteasennukset

Lämpökaivojen poraukset tulee toteuttaa toimenpideluvan mukaisesti ja sen ehtoja noudattaen. Porauksien yhteydessä lähellä olevien rakennusten seinät tulee suojata, ettei mahdollisia poruaksesta tulevia roiskeita pääse likaamaan rakennuksia.

Maalämpölaitteet asennetaan ennakkoon tehtävien suunnitelmien mukaan lämmönjakohuoneeseen. Uudesta maalämpölaitteistosta tulee tehdä asianmukaiset käyttöönotto- ja mittauspöytäkirjat, jotka luovutetaan urakan valmistuttua asiakkaalle.

Maalämpöremontin jälkisiivoukset

Jälkisiivoukset kuuluvat olennaisesti ammattimaiseen maalämpöremonttiin. Jälkisiivousten piiriin kuuluvat sekä sisä- että ulkotilat. Uuden järjestelmän asentaneiden putkimiesten tehtävä on siivota pannuhuoneet ym. lähtiessään. Muistathan kuitenkin, että remontista saattaa aina jäädä jotain pientä muistutusta. Esimerkiksi nurmikolle saattaa jäädä painaumia teloilla kulkevasta poravaunusta. Tällaiset jäljet kuitenkin häviävät nopeasti.

Maalämpöjärjestelmän luovutus, käytön opastus ja dokumentaatio

Kun uusi järjestelmä on asennettu, on maalämpötoimittajan tehtävä tulla pitämään maalämpöjärjestelmän käytönopastus. Tämä tarkoittaa sitä, että lämpösuunnittelija tulee käymään paikan päällä kotonasi/taloyhtiössäsi. Käyttöönottokoulutuksessa maalämpötoimittaja katsoo vielä paikat läpi varmistaakseen, että remontin aikana kaikki on mennyt niin kuin on sovittu.

Haluatko tietää, paljonko maalämpö tulisi maksamaan sinun tapauksessasi?

Jätä meille maksuton tarjouspyyntö! Lämpösuunnittelijamme ovat sinuun yhteydessä ja antavat kattavan tarjouksen, joka on täysin ilmainen ja sen jättäminen ei sido sinua mihinkään!

Voit myös ladata tarkemman materiaalin ’Miten maalämpöremontti etenee?’ (.pdf)